Het ontbreken van een RI&E

Een RI&E – Risico Inventarisatie en Evaluatie is een verplicht middel om de veiligheid en gezondheid van de werkplek/werknemers te bevorderen. Elk bedrijf moet inventariseren hoe gevaarlijk of ongezond het werk kan zijn voor de medewerkers. De RI&E vormt de basis voor veilig en gezond werken.

Echter er is gebleken dat 55% van de bedrijven in Nederland niet beschikken over een RI&E. Voor staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) is dat aantal te hoog.  Daarom gaan de boetes voor het niet hebben van een (up-to-date) RI&E inclusief een Plan van Aanpak dit voorjaar omhoog. Daarnaast wordt het niet kunnen aantonen van een RI&E inclusief een plan van aanpak direct beboetbaar. Met een waarschuwing of eis komt u er niet meer vanaf.

Wat betekent dat nu voor u?

Het ontbreken van een RI&E wordt beboet met maximaal respectievelijk € 4.500,- en het ontbreken van een Plan van Aanpak kan u maximaal € 3.000,- kosten. Het aantal medewerkers bepaalt uiteindelijk de hoogte van de boete. 

De RI&E is het fundament, de basis voor de veiligheid en gezondheid en is de start om de risico’s in kaart te brengen. Naast een veiligere werkomgeving verlaagt u de kans op schadeclaims en neemt u het risico weg dat u een boete krijgt.

U denkt toch ook aan de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers?

Wilt u meer informatie over de RI&E of wenst uw ondersteuning bij het opstellen van de RI&E met Plan van Aanpak? Neem contact op met een van onze collega’s en zij vertellen u hier meer over.