Rookmelders redden levens

Per 1 juli 2022 worden rookmelders verplicht in elke woning op elke etage, in de gang of de hal. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook en niet door het vuur. Rook is gevaarlijk en kan dodelijk zijn als het in grote hoeveelheden wordt ingeademd.

Tijdens je slaap werkt je neus niet en dus ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Als er brand ontstaat wordt je dus niet wakker van de rooklucht. Wanneer de rook giftige gassen bevat, raak je vaak binnen enkele minuten in een diepe bewusteloosheid. Rookmelders zijn dus van levensbelang, ook wanneer je niet slaapt. Hoe sneller een brand ontdekt wordt, hoe meer tijd en kans je hebt om de woning te ontvluchten.

Daarbij is het wel van belang dat de rookmelders op de juiste plek hangen, goed onderhouden worden en een batterij hebben die 10 jaar meegaat.

Voor meer informatie en advies over het plaatsen van de rookmelders kijk dan eens op Rookmelders redden levens – Brandweer of ‘Rookmelders straks ook verplicht voor bestaande bouw’ | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl