Rijksluchtvaartschool te Eelde

In opdracht van de Provincie Drenthe hebben wij brandveiligheidsscan mogen uitvoeren en een Programma van Eisen (PvE) mogen opstellen ten behoeve van een automatische brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie ten behoeve van de herbestemming van de voormalige Rijksluchtvaartschool in Eelde. Dit bijzondere stukje industrieel erfgoed in Drenthe is na de herbestemming op verschillende manieren in te zetten.

De Rijksluchtvaartschool op het vliegveld Eelde werd door Pierre Cuypers jr. ontworpen met het idee dat open, kale ruimtes een sfeer van orde, rust en zelfdiscipline zouden bevorderen. Zijn ontwerp werd tussen 1953 en 1957 gerealiseerd, in samenwerking met architect F.P. Glastra van Loon en kunstenaar Bart van der Leck. Sindsdien hebben vele piloten hier hun opleiding voltooid, waaronder ook onze huidige Koning Willem-Alexander. Naast een onderwijsfunctie bood het complex als internaat ook huisvesting voor de piloten.

Rond het hoofdgebouw zijn dan ook verscheidene bijgebouwen te vinden, allen gelegen in het park dat landschapsarchitect Jan Vroom ontwierp.

De panden op het terrein van de oude Rijksluchtvaartschool staan al jaren leeg. In samenwerking met de provincie Drenthe zal BOEi dit monument weer gereedmaken voor tijdelijk gebruik. De open, lichte ruimtes maken het bijvoorbeeld ideaal voor exposities. Maar dankzij de gunstige ligging aan de A28 is het ook zeer geschikt als kantoor- of bedrijfsruimte.